Jadłospis

 

 

 

Data  Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek

27.03.23r.

Chleb mieszany z masłem,
kiełbasa kminkowa,
rzodkiewka,
kawa z mlekiem,
herbata owocowa,
suszone śliwki
Zupa szpinakowa z jarzynami,
zabielana śmietaną,
( wywar z udka z kurczaka, marchew,
seler, pietruszka, por, ziemniaki)
Makaron z twarożkiem, masłem i
miodem,
woda mineralna z pomarańczą
Bułka pszenna z masłem,
pasztet wędzony ” Bauera”
ogórek kiszony,
herbata z cytryną
Wtorek

28.03.23r.

Zupa mleczna z kaszą jaglaną,
chałka z masłem,
herbata miętowa,
jabłko
Zupa neapolitańska z jarzynami,
żółtkami, makaronem,
zabielana śmietaną,
( wywar z udka z kurczaka, marchew,
seler, pietruszka, por, ziemniaki)
Pieczeń wieprzowa, ziemniaki z
kapusta kiszoną ( razem)
kompot owocowy
Ciasto drożdżowe z cynamonem –
wypiek własny,
sok tłoczony wieloowocowy
Środa

29.03.23r.

Baton pszenny z masłem,
ser żółty „Gouda”
szczypiorek,
bawarka,
herbata z cytryną,
Kiwi
Zupa barszcz czerwony z jarzynami,
( wywar z mięsa wieprzowego i udka
z kurczaka, marchew, seler,
pietruszka, por, ziemniaki)
Kluski z mięsem, sałatka z marchwi i
pory,
woda mineralna z miętą
Mus owocowy,
baton musli ze suszona śliwką ”
Sante”
Czwartek

30.03.23r.

Bułka orkiszowa z masłem,
pasta z jaj ze szczypiorkiem,
kawa z mlekiem,
herbata owocowa,
marchewka,
Zupa kalarepowa z jarzynami,
( wywar z indyka, marchew, seler,
pietruszka, por, ziemniaki)
Indyk gotowany, sos pieczarkowy,
kasza gryczana,
brokuł gotowany,
kompot owocowy,
Pucharek owocowy:
Melon żółty,
ananas,
winogrona jasne i ciemne,
truskawki,
borówka amerykańska
Piątek

31.03.23r.

Chleb razowy z masłem,
szynka wieprzowa,
roszponka,
bawarka,
herbata z cytryną,
mandarynka
Zupa pomidorowa z jarzynami i
makaronem,
zabielana śmietaną,
( wywar z udka z kurczaka,marchew,
seler, pietruszka, por)
kotlet z filetu z ryby ( miruna)
ziemniaki,
surówka z kapusty pekińskiej,
woda mineralna
Jogurt naturalny z musem jagodowym
i suszona morelą

Woda mineralna dla wszystkie dzieci przez cały dzień

* Zastrzega się zmiany w jadłospisie

MOTYLKI (SP18)

 

Lp

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

1.

Poniedziałek

27.03.2023

Chleb mieszany z masłem, polędwica sopocka, jajko gotowane, szczypiorek, kawa zbożowa z mlekiem,

banan

Zupa jarzynowa z ziemniakami zabielana,

(wywar z kurczaka, marchewka, pietruszka, por, seler, pietr.ziel., kalafior, groszek, fasolka szparagowa, gluten)

Racuszki z jabłkiem posypane cukrem pudrem, herbata z cytryną.

Deser mleczny „Monte”, chrupki kukurydziane

2.

Wtorek

28.03.2023

Chleb żytni z masłem, parówka na gorąco z ketchupem, herbata z cytryną,

gruszka

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami,

(wywar z mięsa wp., marchewka, pietruszka, por, seler, pietr.ziel., kapusta kiszona, kiełbasa podwawelska)

Ryż z kurczakiem i warzywami, kompot owocowy.

Mus owocowy, ciasteczka maślane

3.

Środa

29.03.2023

Zupa mleczna z miodowymi płatkami kukurydzianymi, rogalik z masłem, herbata z cytryną,

winogrona

Zupa krem z zielonego groszku z grzankami,

(wywar z kurczaka, marchewka, pietruszka, por, seler, pietr.ziel., groszek zielony, gluten)

Kotlet schabowy, ziemniaki, marchewka mini gotowana na parze, kompot owocowy.

Drożdżówka niskosłodzona z serem,

herbatka owocowa,

mandarynka

4.

Czwartek

30.03.2023

Bułka pszenna z masłem, szynka wiejska, rzodkiewka, papryka żółta, pomidor, bawarka,

jabłko

Rosół z lanym ciastem,

(wywar z kurczaka, marchewka, pietruszka, por, seler, pietr.ziel., gluten)

Kurczak pieczony, ziemniaki, sałatka z buraków czerwonych, kompot owocowy.

Budyń czekoladowy na mleku, biszkopty

5.

Piątek

31.03.2023

Chleb wieloziarnisty z masłem, ser żółty, sałata, ogórek zielony, kakao, herbata z cytryną,

melon

Zupa brokułowa z ziemniakami zabielana,

(wywar z kurczaka, marchewka, pietruszka, por, seler, pietr.ziel., brokuł, gluten)

Łazanki z kapustą i kiełbasą, kompot owocowy.

Batonik zbożowy,

jabłko

Woda mineralna dla wszystkie dzieci przez cały dzień

* Tekst pogrubiony – alergeny występujące w potrawie